VAI TEV IR VISMAZ 18 GADU?

Lielvārdes alus kultūras klubs

DEGUSTĒŠANAS TRIKI

Lielvārdes alus piedāvā piedalīties ēdienu un alus aklajā degustācijā. Mums ir daži ieteikumi kā var “mācīties” atpazīt alus un ēdienu garšas

IZVĒLIES SAVU
TEHNIKU

Lai būtu vieglāk sasniegt rezultātu ir labi izdomāt savu alus izgaršošanas tehniku. Var vienā piegājienā mācīties atpazīt tikai vienu garšu vai arī visu laiku izvēlies starp divām vai vairākām garšām. Salīdzinājumam, kafijas degustācijās tiek izmantots tā saucamais “kappings”. Kafiju salej pa trim krūzītēm, divās no tām ir identiska garša vienā nedaudz atšķirīga.

PASMARŽO UN
PAGARŠO

Nav gatavas formulas, kā nekļūdīgi iemācīties atcerēties konkrēta alus garšu. Parasti ir jācenšas savienot vizuālo informāciju ar smaržu un garšu. Lielvārdes alus degustācijā acis tiks aizsietas ar apsēju. Tāpēc, manuprāt, mācoties garšas, būtu prātīgi ievērot vienu un to pašu degustēšanas secību – no sākuma dzērienu pasmaržo, tad pagaršo.

LEJ PUSPILNU
GLĀZI

Ir ieteicams liet puspilnu glāzi, jo ir svarīgi izgaršot arī putu cepuri. Tāpat ir jāatcerās, ka alu atšķirībā no vīna glāzē nav jāskalina.

NENOMĀC GARŠAS KĀRPIŅAS

Garšas atcerēšanās princips ir vienkāršs – jo vairāk garšosi, jo ātrāk iemācīsies, tomēr jāņem vērā, ka degustēt nepieciešams ar mēru un pauzēm. Pārāk daudz alus notrulinās garšas kārpiņas. Lai neitralizētu sajūtas starp alus izgaršošanas piegājieniem var iedzert gāzētu ūdeni.

ALU IR
JĀNORIJ

Atšķirībā no vīna degustācijas, kurā dzēriens pēc izskalināšanas pa muti tiek izspļauts, alu ir jānorij. Mēles rūgtuma receptori atrodas pašā mēles aizmugurē, tāpēc vienkārši izskalinot dzērienu, mutē nebūs iespējams izgaršot visas rūgtuma nianses.

VIENMĒR DIVI
MALKI

Alu ir ieteicams degustēt ar diviem malkiem. Pirmais malks aizskalo mutē esošo iepriekšējo garšu pārpalikumu, un otrais malks tad ir īstais uz kuru koncentrēties.

BAUDI ĒDIENA ĪSTO GARŠU

Ir teiciens, ka ēdienu ēd ar acīm. Lielā mērā acis mums rada daļu priekšstata par to kādas garšas mēs varētu sagaidīt. Ar aizsietām acīm šī sistēma sajūk. Garšojot ēdienu acīm ciet, nākas paļauties tikai uz garšas receptoriem. Šī pieredze var būt pārsteidzoša, jo brīdī, kad gaidi ko sāļu, tev var iedot ko saldu. Kad gaidi ko skābu, vari saņemt ko rūgtu un tādā garā. Aklajā ēdiena degustācijā ir svarīgi koncentrēties uz konkrētā kumosa garšu, tekstūru. Lai labāk izdotos uzminēt ir jākrāj garšas. To nevar izdarīt, ja visu ēd ar dažādām intensīvām mērcēm un garšvielām.