Mēs izmantojam sīkdatnes, lai sniegtu jums vislabāko lietošanas pieredzi mūsu mājas lapā. Nospiežot “Piekrītu” vai turpinot pārlūka sesiju, Jūs apstiprināt, ka piekrītat izmantot sīkdatnes. Jūs varat atcelt savu piekrišanu jebkurā laikā, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Vairāk par mūsu sīkdatņu politiku lasiet šeit.
Saldenās garšas nianses labi komplimentē viegli sāļi un viegli saldeni ēdieni. Laba kombinācija veidojas ar puscietiem caurumainajiem sieriem, kazas sieru, fetas sieru un aukstajām gaļas uzkodām. Tāpat laba garšu saderība veidojas ar ceptu vai kūpinātu vistu. Tie var būt arī vistas “vrapi” vai sendviči. Šis gaišais eils labi sader arī ar jūras veltēm, piemēram, tīģergarnelēm, kuras papildina citrona daiviņas un ķiploki.
LIELVĀRDES TUMŠAIS EILS
Tumšā eila karamelīgā garša labi sader kopā ar dažādiem ceptiem un sautētiem gaļas ēdieniem. Piemēram ar cepešiem vai liellopu gaļas sautējumu.
LIELVĀRDES UPEŅU STAUTS
Upeņu stauts ir salds un svaigs. Tas labi sader gan ar saldiem ēdieniem, gan ar ko sāļu. Abas šīs garšu kombinācijas var būt iekļautas arī vienā ēdienā. Kā labu piemēru var minēt plēstas cūkas burgeri ar saldeno sīpolu džemu.
LIELVĀRDES ĶIRŠU KRIEK
Krīks ir salds un tas labi sader ar saldiem ēdieniem, tādiem kā tortes un kūkas. To var baudīt ar šokolādes kūku, šokolādes ķiršu kūku, ar braunijiem un citiem konditorejas izstrādājumiem.
LIELVĀRDES KLASISKS VIEGLAIS EILS
Šis eils ir ļoti demokrātisks ēdienu saderības ziņā. Tas labi sader gan ar aukstajām gaļas uzkodām un sāļiem sieriem, gan ar ceptiem, grillētiem un sautētiem gaļas ēdieniem, gan ar desertiem
SEZONĀLAIS EILS
Lielvārdes aveņu-mango „Milkshake“ eils baudāms kopā ar steiku un bārbekjū. Tas lieliski papildinās arī tādus meksikāņu ēdienus kā burito, tako un fahitas.
LIELVĀRDES SIDRS
Lielvārdes sidrs labi sader gan ar saldskābiem ēdieniem, gan ar dažādiem desertiem. Tas labi papildinās dažādos veidos pagatavotu cūkgaļu, piemēram, cūkgaļu saldskābā mērcē vai cūkas cepeti ar āboliem. Desertu ziņā Lielvārdes sidrs labi sader ar tādiem našķiem, kā ābolkūka, siera kūka un dažādi pudiņi.
Lielvārdes
GARŠU PAZINĒJI
Lielvārdes alus zīmola vēstnesis
INGEMĀRS DZENIS
Esmu alus entuziasts, un uzskatu, ka alus pasaule ir dažādu nianšu pilna, atliek tikai ļauties garšas baudījumam.
šefpavārs un garšu pazinējs
DZINTARS KRISTOVSKIS
Mācīsimies atšķirt graudus no sēnalām – alus ir ļoti daudzpusīgs dzēriens.
šefpavārs un garšu pazinējs
ĒRIKS DREIBANTS
Ikdienā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta alus garšu daudzveidībai, tas vairs nav tikai dzēriens, ko baudām, skatoties sporta pārraides, alus ir neatņemama sastāvdaļa, baudot ēdienu pat gardēžu maltītēs.
šefpavārs un garšu pazinējs
ŽANIS RAIVO BEHMANIS
Alus kultūra ir kā zinību krātuve, laiks to atvērt.
Lielvārdes alus kultūras klubs
DEGUSTĒŠANAS TRIKI
Lielvārdes alus piedāvā piedalīties ēdienu un alus aklajā degustācijā. Mums ir daži ieteikumi kā var “mācīties” atpazīt alus un ēdienu garšas
IZVĒLIES SAVU
TEHNIKU
Lai būtu vieglāk sasniegt rezultātu ir labi izdomāt savu alus izgaršošanas tehniku. Var vienā piegājienā mācīties atpazīt tikai vienu garšu vai arī visu laiku izvēlies starp divām vai vairākām garšām. Salīdzinājumam, kafijas degustācijās tiek izmantots tā saucamais “kappings”. Kafiju salej pa trim krūzītēm, divās no tām ir identiska garša vienā nedaudz atšķirīga.
PASMARŽO UN
PAGARŠO
Nav gatavas formulas, kā nekļūdīgi iemācīties atcerēties konkrēta alus garšu. Parasti ir jācenšas savienot vizuālo informāciju ar smaržu un garšu. Lielvārdes alus degustācijā acis tiks aizsietas ar apsēju. Tāpēc, manuprāt, mācoties garšas, būtu prātīgi ievērot vienu un to pašu degustēšanas secību – no sākuma dzērienu pasmaržo, tad pagaršo.
LEJ PUSPILNU
GLĀZI
Ir ieteicams liet puspilnu glāzi, jo ir svarīgi izgaršot arī putu cepuri. Tāpat ir jāatcerās, ka alu atšķirībā no vīna glāzē nav jāskalina.
NENOMĀC GARŠAS KĀRPIŅAS
Garšas atcerēšanās princips ir vienkāršs – jo vairāk garšosi, jo ātrāk iemācīsies, tomēr jāņem vērā, ka degustēt nepieciešams ar mēru un pauzēm. Pārāk daudz alus notrulinās garšas kārpiņas. Lai neitralizētu sajūtas starp alus izgaršošanas piegājieniem var iedzert gāzētu ūdeni.
ALU IR
JĀNORIJ
Atšķirībā no vīna degustācijas, kurā dzēriens pēc izskalināšanas pa muti tiek izspļauts, alu ir jānorij. Mēles rūgtuma receptori atrodas pašā mēles aizmugurē, tāpēc vienkārši izskalinot dzērienu, mutē nebūs iespējams izgaršot visas rūgtuma nianses.
VIENMĒR DIVI
MALKI
Alu ir ieteicams degustēt ar diviem malkiem. Pirmais malks aizskalo mutē esošo iepriekšējo garšu pārpalikumu, un otrais malks tad ir īstais uz kuru koncentrēties.
BAUDI ĒDIENA ĪSTO GARŠU
Ir teiciens, ka ēdienu ēd ar acīm. Lielā mērā acis mums rada daļu priekšstata par to kādas garšas mēs varētu sagaidīt. Ar aizsietām acīm šī sistēma sajūk. Garšojot ēdienu acīm ciet, nākas paļauties tikai uz garšas receptoriem. Šī pieredze var būt pārsteidzoša, jo brīdī, kad gaidi ko sāļu, tev var iedot ko saldu. Kad gaidi ko skābu, vari saņemt ko rūgtu un tādā garā. Aklajā ēdiena degustācijā ir svarīgi koncentrēties uz konkrētā kumosa garšu, tekstūru. Lai labāk izdotos uzminēt ir jākrāj garšas. To nevar izdarīt, ja visu ēd ar dažādām intensīvām mērcēm un garšvielām.